Урок 136. Дискусійне мовлення. Дебати як форма дискусії

Урок 136.   Дискусійне мовлення. Дебати як форма дискусії.

10-В клас

26. 05.2020.

Українська мова.

Завдання на період карантину .

Матеріал для вивчення

Буду я навчатись мови золотої

Дискусія — 1) широке, публічне обговорення якогось дискусійного питання на зборах, у пресі тощо; 2) перен. спір, суперечка окремих осіб, співрозмовників.

Дискусія відбувається не хаотично, а за певними правилами і згодою її учасників (опонентів) для пошуку відповіді на суперечливе питання. Тема дискусії формулюється заздалегідь. Комунікативна ініціатива під час дискусії переходить від одного учасника до іншого.

Беручи участь у дискусії, варто пам’ятати, що мовлення мусить бути бездоганним, а сила голосу пристосована до акустики і розмірів приміщення; не можна вживати образливих слів, переривати опонента, надто емоційно говорити і захоплюватися невербальними засобами спілкування та ін. Це може стати причиною зупинення дискусії.

Щоб захистити свою точку зору і спростувати думку опонента, учасники суперечки використовують різні полемічні прийоми. Наприклад, ефективним засобом вважається застосування гумору, іронії, сарказму, що посилюють полемічний тон, емоційний вплив на опонента, допомагають розрядити напруження, створюють певний настрій під час обговорення гострих питань, допомагають досягти успіху. Ще один прийом — атака запитаннями. Його мета — змусити опонента захищатися, виправдовуватися, створити найбільш сприятливі умови для дискусії.

Завжди під час дискусії дотримуйтеся правила: «Поступися опонентові всім, чим можна поступитися, і не стверджуй нічого, чого не спроможний довести» (Д. Карнегі).

Під час дискусії користуйтеся поданими порадами.

1. Вступаючи в дискусію, переконайтеся в тому, що ви правильно розумієте позицію свого опонента, а він — вашу, а потім доводьте свої чи спростовуйте висунуті опонентом докази.

2. Зверніть увагу, чи немає протиріч у висловлюваннях опонента, чи не розглядаєте ви з ним одне й те ж питання з різних аспектів.

3. Починайте заперечувати тільки тоді, коли впевнені, що думка опонента справді суперечить вашій.

4. Дотримуйтесь правил висунення тези й аргументів, намагайтеся не порушувати їх.

5. Стежте за тим, щоб ні у ваших судженнях, ні в судженнях опонента не було логічних помилок.

6. Починайте суперечку лише тоді, коли будете мати достатньо переконливих аргументів для доведення власної думки.

7. Докази мають бути переконливими не лише для вас, а й для вашого опонента та інших учасників дискусії.

Домашнє завдання.

Опрацювати матеріал, поданим на сайті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *