Урок 104. Художні особливості драми-феєрії. «Лісова пісня» в інших мистецтвах (музика, хореографія, кіно).

10 клас

Урок 104. Художні особливості драми-феєрії. «Лісова пісня» в інших мистецтвах (музика, хореографія, кіно).

Українська література.

 

Матеріал до уроку

Розгляньте таблицю.

Художні особливості драми-феєрії «Лісова пісня»

Художні особливості Приклади
1. Звернення до фольклору Письменниця використовує образи та сюжети слов’янської міфології (Русалка, Водяник, потерчата, Перелесник, міф про світове дерево тощо)
2. Поєднання ознак проблемної та філософської драми У драмах такого типу розв’язують проб леми як філософські, загальнолюдські, так і сучасного життя
3. Злиття лірики, епосу і драми; реальності, міфу і казки; глибини думки, простоти і водно час вишуканості стилю Леся Українка ділиться особистим ставленням до реального життя, проблем мистецтва, зображуючи зіткнення протилежних поглядів на сучасність та загальнолюдські проблеми
4. Особлива роль рема рок у драмі-феєрії Ремарки в драмі — стислі і водночас поетичні замальовки поліського пейзажу, які дослідники називають поезіями в прозі
5. Використання символічних образів «Той, що греблі рве», Перелесник уособлюють стихійні руйнівні сили.

Доля — совість, яка чинить суд над життям.

Дядько Лев — уособлення духовності і краси.

Мавка — уособлення духовності і невмирущої краси, символ прекрасної мрії

6. Афористичність мови «Не зневажай душі своєї цвіту»; «У тебе голос чистий, як струмок, а очі непрозорі»; «Ні! Я жива! Я буду вічно жити! Я в серці маю те, що не вмирає»

Відеоматеріали до теми:

Переглянути один із фільмів, свій вибір обгрунтувати у відгуку.

Домашнє завдання.

Переглянути фільм, написати відгук. (На сайті короткий, у зошиті розгорнутий). Повторити зміст “Лісової пісні” .

 

11 коментарів до “Урок 104. Художні особливості драми-феєрії. «Лісова пісня» в інших мистецтвах (музика, хореографія, кіно).”

  1. При перегляд фільму Мавка 1980 я отримала насолоду і не очікувалам,що при перегляді фільму класіка може ожити та доторкнутися до мого серця.

  2. Мені дуже сподобався твір «Лісова пісня» у жанрі драма-феєрія.Цей твір надзвичайно глибокий і викликає роздуми над багатьма вічними проблемами. Але найбільше мені сподобалося те,що існує два світи і вони дуже відрізняються один від одного.Леся Українка мала неабиякий хист до писемності,тому твори написані багато років тому,навіть тепер змушують замислюватись багатьох людей

  3. Фільм має несподіваний сюжет і цікаві спецефекти. Також в очі кидається приємне музичне супроводження і напруження в деяких моментах.

  4. Мені не сподобався цей фільм. Ні чим не чіпляє, складно додивитися до кінця.

  5. Фільм “Мавка” 1980 року я вважаю досить напруженим. Хвилююча музика, оригінальний сюжет, чарівна атмосфера пробуджують відразу багато почуттів. Мені, незважаючи на протиріччя, викликані кінокартиною, все сподобалось.

  6. На мою думку, не дивлячись на те, що фільм старий, екранізація відомого твору Лесі Українки вийшло просто чарівним. Актори та сама атмосфера добре передали глядачеві фольклорну Україну, обряди, повір’я та інші традиції. Музичний супровід просто чарівний, актуально для такого містичного ухилу. Головні герої дуже чуттєві і переносять багато тягот і перешкод. Мені дуже спобався цей фільм та його сюжет, рекомендую до перегляду!!!

  7. Кожне слово настільки душевне, що глядач мимоволі розкриває і свою душу назустріч цій талановитій поезії, вбирає кожен звук, кожен образ, відгукується співпереживанням. На мою думку ідея чудова, але виділяються мало придатні для кіно навіть тих років театральні атрибути

  8. Найніжніша історія кохання „Лісова пісня” для мене насамперед асоціюється з ніжністю… Ніжна головна героїня – Мавка, яка навіть травинки ніколи не скривдить; ніжне кохання, ніжними, пестливими голосами говорять закохані, ніжні мелодії сопілки вторять палким серцям, ніжна весняна природа дарує насолоду самим життям – неповторним, чарівним, обнадійливим… Історія кохання лісової Мавки і сільського хлопця Лукаша вражає своєю красою – щирою, небуденною, чудесною. Кожне слово настільки душевне, що читач мимоволі розкриває і свою душу назустріч цій талановитій поезії, всотує кожен звук, кожен образ, відгукується співпереживанням і насолоджується неповторною красою кожного рядка цього шедевра української класики. Для мене ліс – це справжнє щастя; це місце, де відчуваєш себе легко і невимушено, наче пташка, мов малесенький листочок у верховітті… Якесь напівзабуте, первинне відчуття спорідненості з Землею, Деревами, Травами і Небом – таким високим і безмежно блакитним у просвітку між верховіттям… Мабуть, якщо прочитати „Лісову пісню” саме в лісі, то відчуття будуть ще дивовижнішими, адже там, під сінню вікових дерев, зовсім не важко уявити весь той казковий Світ, який зобразила для нас Леся Українка.

  9. “Лісова Пісня” – це не просто фільм, це магічна казка, яка переносить глядача у світ феїрії та загадок. Відмінна акторська гра, чарівна музика і неймовірні візуальні ефекти створюють неповторний атмосферу та залишають незабутні враження.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *