Урок 131. Павло Загребельний «Роксолана» – масштабний історичний роман про часи XV-XVI ст.

Урок 131. Павло Загребельний «Роксолана» – масштабний історичний роман про часи XV-XVI ст.

Українська література.   11-А клас  – 13. 05. 2022.    

Матеріали до уроку

  Перу класика української літератури належать близько 20 романів. Найпопулярніші серед них – “Диво”, “Тисячолітній Миколай”, “Я – Богдан”, і, звичайно, “Роксолана”.

Видатний український письменник Павло Загребельний у своєму романі “Роксолана” змальовує події XVI століття, розповідає про дивовижну долю дівчини з Прикарпаття. Настася Лісовська пройшла через невольничу Кафу, на великому стамбульському базарі її продали вдруге. Завдяки сильній волі, незвичайному розумові і молодості полонянка-українка стала дружиною Сулеймана Пишного (Завойовника) — султана Османської імперії, швидко осягла вершини тодішньої східної і європейської культури. Відома світові під іменем Роксолани, ця славетна жінка відігравала значну роль у політичному житті ісламської країни. 

Павло Загребельний про роман:
«Як пташка клює, так і письменник по крихті збирає звідусіль інформацію. Я намагався написати роман, максимально наближений до дійсних подій. Роман рецензувався в Москві, все було перевірено, життєвий фактаж достовірний. А взагалі мені епоха Сулеймана Пишного нагадує Кремль».
1. Написати конспект.
Історія написання роману
Джерелами натхнення для свого роману про Роксолану Загребельний називав книгу ученого-східознавця Агатангела Кримського «Історія Туреччини», в якій Роксолані відведено близько 20 сторінок, і три томи творів московського академіка Гордлевського про історію Туреччини. Також Загребельний особисто був у Туреччині — в місцях пов’язаних з Роксоланою. Відвідав місто Рогатин Івано-Франківської області, де народилася Настя Лісовська.
Прообразом Роксолани стала українська дівчина Настя Лісовська. Вона народилася у 1506 році у родині священика Гаврили Лісовського у Рогатині невеличкому містечку на Західній Україні. У XVI ст., воно було часткою Речі Посполитої, яка в той час потерпала від спустошувальних набігів кримських татар.

Влітку 1552 року юна донька священика потрапила у полон до татар. Згідно із легендою Настя втратила свою свободу якраз напередодні свого весілля.

Павло Загребельний повернув із легенди в історичний часопростір полонянку Роксолану, яка досягла вершини султанші, в деякій мірі трансформувала безправне становище жінки, традиційне для мусульманського світу.

Рік написання – 1980

Жанр – історичний роман.

У цьому творі розповідається про життя української конкубіни турецького султана Сулеймана І Роксолани.

Тема твору: зображення історичних подій XVI ст., відтворення образу Роксолани.

Ідея:  утвердження думки автора про те, що міцна вдача, велика сила волі, цілеспрямованість та щира любов до рідного краю здатні вивищити людину над безоднею безправ’я та зневаги; гімн чистому і світлому коханню; засудження насильства, жорстокості, власності.

“Роксолана” головні герої:
Роксолана – головна героїня роману
Сулейман І
Махідевран – перша дружина Сулеймана Великого
Мустафа – перший син падишаха та Махідевран
Ібрагім – наглядач султанових покоїв, який і купує Роксолану на невільничому ринку
Гульфем – одаліска, суперниця Роксолани
Діти Росолани та Султана: дочка Мірімах, сини Мехмед, Абдулла, Селім, Баязид, Джихангір

Проблематика твору “Роксолана”:
– любов і ненависть;
– керівник та народ;
– підступність і зрада;
– воля та поневолення;
– єдність людини з рідним краєм;
– влив релігії на людину;
– мораль і бездуховність;
– жага до збагачення.
У центрі уваги автора – гострі душевні конфлікти й суперечності, гострі психологічні проблеми. Важливі злободенні соціально-економічні питання розв’язуються ним шляхом зображення складного психологічного життя героїні, її почуттів, настроїв, роздумів.

 

Образ Роксолани у творі Загребельного
Загребельний у своєму романі надав багатогранний образ Анастасії Лісовської, яку всі знають як Роксолану. Автор показав її життя від дитинства, описав, в якій сім’ї виростала вона, якими були її батьки, що впливало на формування її як особистості. У результаті Роксолана постає перед читачем не просто турецькою султаною, а українкою, що досягла такого високого становища.
В образі Хюррем Загребельний втілив найкращі риси не тільки українських жінок, а взагалі – українського народу. Роксолана – справжня патріотка своєї країни. Опинившись далеко від рідної землі, живучи в розкоші і достатку, вона не забула про біди свого народу, про набіги татарських орд, які винищували міста і села, вбивали людей, брали в полон, а потім продавали на невільницьких ринках.
Маючи велику владу, найбільшу, що мала колись жінка в цій державі, Хюррем скористалася нею на благо рідної землі. Вона подарувала Батьківщині 40 вільних років, коли Україна могла повноцінно розвиватися і квітнути. Вона сприяла відбудові міст, церков у рідному краї, забезпечувала мир у своїй Вітчизні.

Роксолана постає перед читачем надзвичайно розумною жінкою, однією з найосвіченіших на той час. Її прагнення до знань було помітне ще в дитинстві, коли вона вчилася у вікарія Скарбського. Вже тоді була помітною її вдача, яка дісталася дівчині у спадок від матусі. Саме ця вдача допомогла їй стати султаною.
В образі Роксолани Павло Загребельний втілив найкращі риси українського національного характеру, риси, які дозволили дівчині-бранці стати султаною і залишитися могутньою у віках.

Життя Роксолани – це боротьба за виживання та помста. Вона водночас повелителька і рабиня. Роксолана у Загребельного мудра, досвідчена, тверда, а коли треба – ласкава. Вона ніколи не вимагає, а тільки просить; не лютує, а тільки скаржиться; не втручається в султанові справи, а тільки співчуває і допомагає. Вона палка патріотка свого краю, жорстока і смілива та добра й чутлива водночас. Саме оточення та обставини зробили з неї жорстоку інтриганку й лагідну жінку. Завдяки цим рисам вона змогла підкорити не тільки серце наймогутнішого султана, а й півсвіт
Джерело: https://dovidka.biz.ua/zahrebelnyi-roksolana-analiz-tvoru

Читати роман повністю: Павло Загребельний. Роксолана
Домашнє завдання: Написати конспект поданого вище матеріалу, прочитати роман “Роксолана”.

Одна думка про “Урок 131. Павло Загребельний «Роксолана» – масштабний історичний роман про часи XV-XVI ст.”

  1. My husband and i ended up being now glad when Albert managed to carry out his studies by way of the ideas he grabbed while using the web page. It’s not at all simplistic just to choose to be giving freely strategies other people could have been trying to sell. And we remember we have got the writer to be grateful to for this. The entire explanations you have made, the easy web site menu, the relationships you can give support to create – it’s mostly astonishing, and it’s helping our son in addition to our family reason why the issue is enjoyable, and that’s pretty indispensable. Thanks for the whole thing!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *