Урок 107. Життя і творчість, громадянська і політична діяльність Володимира Винниченка. Прозові і драматичні твори. Мала проза: збірка «Краса і сила»

10 – клас

Життя і творчість, громадянська і політична діяльність Володимира Винниченка. Прозові і драматичні твори. Мала проза: збірка «Краса і сила».

Українська література.

 

Матеріали до уроків

Мала проза В.Винниченка

В. Винниченко володів рідкісним талантом відчувати і творити красу. Таким талантом нагородили його батьки, які заклали в його душу почуття любові до України, що давало йому силу вистояти навіть тоді, коли це було майже неможливо. Сповнена глибокого драматизму і протистоянь, політична біографія Винниченка віддзеркалюється в його художній творчості.

Творча спадщина письменника вражає своєю багатогранністю і жанровою розмаїтістю: його перу належать понад 100 оповідань, п’єс, сценаріїв, публіцистичних статей, 14 романів, що-

денник, який вів Винниченко протягом кількох десятиліть. Особливу сторінку творчого доробку письменника становить мала проза – найвище досягнення літератури початку ХХ століття, визначне явище великої сили та історичної ваги, нове слово в літературі. У 1906 році побачила світ збірка “Краса і сила”до якої увійшли такі оповідання: “Краса і сила”, “Заручини”

“Голота”, “Біля машини”, “Контрасти”, “Мнімий господін”, “Антрепренер Гаркун-Задунайський”. Наступного року були надруковані “Дрібні оповідання”: “Дим”, “Темна сила”, “Хто ворог?”

“На пристані”, “Уміркований та щирий”, “Раб краси”, “Малорос-європеєць”, “Голод”, “Честь”, “Ланцюг”.

У малій прозі Винниченка тісно переплелися українська і європейська традиції, що значною мірою й зумовило своєрідність як стильової манери письма, так і проблематики його творів. Вже перша книжка оповідань відкрила нові обрії в дослідженні таємниць людської душі, людської особистості. Літературна критика радо привітала появу першої збірки оповідань В. Винниченка.

Не відкидаючи досвіду своїх попередників, Винниченко прагне до дальшого розширення і поглиблення меж і можливостей реалізму, до неореалізму як синтетичного методу, здатного відтворювати ірреальне в реальному, символ у конкретному. Саме такої літератури вимагав сучасний читач. “Нове життя нового прагне слова” – стало девізом письменників молодої генерації.

 Переглянути відеоматеріал:

Домашнє завдання.

Читати підручник стор 199-200; використовуючи відеоматеріал, написати короткий конспект біографії письменника.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *