Урок 113. Повторення вивченого матеріалу. Речення з однорідними членами

Урок 113. Повторення вивченого матеріалу. Речення з однорідними членами.

8 – А клас   19. 04. 2022.

Українська  мова

Матеріал для вивчення

1.Переглянути відео, розглянути таблицю, повторити вивчений матеріал.

Речення з однорідними членами – Українська мова та література

2. За опрацьованим матеріалом створити в зошиті свою таблицю “Однорідні члени речення”.

3. Усно. Пояснити розділові знаки при однорідних членах речення.

Ні долі, ні волі у мене нема, зосталася тільки надія одна. (Леся Українка) Моє щастя, і ніжність, і гнів я у пісні хотів зберегти. (В. Сосюра) Буду я навчатись мови золотої у трави-веснянки, у гори крутої, в потічка веселого, що постане річкою, в пагінця зеленого, що зросте смерічкою. (А. Малишко) А по дашку прозорої веранди ходили то дощі, то голуби. (Л. Костенко) Митець думає не тільки розумом, а й серцем. (О. Довженко) У лузі було чути веселий щебет пташок, кумкання жаб. (Із журналу)

4. Спишіть речення, вставляючи сполучники та розділові знаки. Підкресліть  однорідні члени речення та граматичні основи.

Шумить … шепче … тривожить зрадливий дощ із-за кутка. (М. Рильський) Силуети гір … випливали … ховалися за сіткою весняного дощу. (Ю. Японський) Спадає сніг повільно … терпеливо. Біліють крила ниви … душі. (Д. Павличко) … слави здобути … живим бути. (Т. Шевченко) … … сором … … гнів опанував його серце? (Панас Мирний) Селяни знають  … не королі, що є Енциклопедія Землі. (С. Стриженюк) Се був страшний безтямно смілий … кровожадний войовник, Бурунда-бегадир, суперник у славі з Кайданом. (І. Франко)

Домашнє завдання. Повторити правила про однорідні члени речення (поданий вище матеріал або підручник). Виконати письмові завдання, запропоновані вище, зробити фото й завантажити на свою сторінку в Сlassroom.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *