Урок 117. Складне речення

Урок 117. Складне речення

11– А клас  19.04.2022

11-Б клас

Українська  мова

Матеріал для вивчення

Переглянути відео, створити в зошиті конспект чи таблицю “Складне речення”.

2. Розгляньте малюнок.

Складне речення. Складносурядне речення.

3. Усно. Зіставте речення, поясніть спільні та відмінні їх риси.

1. Добро і краса житимуть вічно. 2. Я вірю, що добро і краса житимуть вічно. 3. Я вірю: добро і краса житимуть вічно. 4. Краса безсмертна, і добро житиме вічно.

4. Випишіть із поданих речень складні, визначте граматичні основи, кількість частин. 

1. Не повернуть козаки з походу, Не заграють сурми на зорі… Будуть вік стояти біля броду Посивілі верби-матері. 2. Я хотів би, як ти, прожити, щоб не тліти, а завжди горіть… 3. Я для тебе горів, Український народе, Тільки, мабуть, Не дуже яскраво горів. 4. Ображайся на мене як хочеш, і презирством убий мене — Все одно я люблю твої очі і волосся твоє сумне. 5. Коли б я вірить став у Бога, То Бог на тебе схожим був. 6. І будеш ти у кожному диханні, і будеш ти навіки при мені Гасить зірки очима на світанні, Палить мене в безжальному вогні. 7. О жорстока! Щастя хоч краплину В душу мою змучену згуби — Полюби і зрадь через хвилину, Та хоч на хвилину полюби! (З тв. В. Симоненка)

Домашнє завдання. Повторити правила”Складне речення” (поданий вище матеріал або підручник). Виконати письмові завдання, запропоновані вище, зробити фото й завантажити на свою сторінку в Сlassroom.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *