Урок 123. В. Стус. «Господи, гніву пречистого…»

Урок 123.  В. Стус. «Господи, гніву пречистого…».

Українська література.   11-А клас, 11-Б клас

29. 04. 2022.

Матеріали до уроку

Пам'яті Василя Стуса Господи, гніву пречистого прошу - не май за зле. Де не стоятиму - вистою. Спасибі за те, що мале людське жит… | Стрит-арт, Краска, Иллюстрации

В. Стус — висока постать, що піднялася над часом, над мілинами часу.

В. Стус — вольова людина: йому вдалося зреалізувати свій талант за умов, де інші гаснуть і посилаються на складнощі життя.

В. Стус — щаслива людина: його спадщина не пропала, хоча лежала в пропасті. Знайшлося кому рятувати його творчість — збирати, опрацьовувати, видавати. І то в наш час, коли скрізь бракує розумних рук.

  1. Переглянути відео або прочитати поезію В. Стуса «Господи, гніву пречистого…», написати ідейно-художній аналіз твору.

Господи, гніву пречистого
благаю — не май за зле.
Де не стоятиму — вистою.
Спасибі за те, що мале
людське життя, хоч надією
довжу його в віки.
Думою тугу розвіюю,
щоб був я завжди такий,
яким мене мати вродила
і благословила в світи.
І добре, що не зуміла
мене від біди вберегти.

Вірш “Господи, гніву пречистого” про силу і незламність самого Василя Стуса. Він утверджує впевне­ність у можливості вистояти, не зрадивши себе й своїх переконань. В основі вірша “Господи, гніву пречистого…” канон, запропоно­ваний християнським богословом VIII ст. Іоаном Дамаскіном. Ліричний герой вірша звертається до Бога із проханням не осудити його за глибоку віру і надію, бо утверджує безсмертя людського духу. Він протидіє внутрішній слабкості, щоб не зрадити духовному покликанню. Також герой вірша “Господи, гніву пречистого” сприймає трагічні обставини як спосіб формування внутрішньої сили.

2. Виписати в зошит і вивчити поняття “стоїцизм”,  “екзистенціалізм”.

    Стоїцизм учення однієї з шкіл античності. Стоїки ставили мету: досягнути душевного спокою, духовної незворушності, бути мужніми і стійкими під час життєвих випробувань.

   Екзистенціалізмтечія модернізму, яка підкреслює, що людина відповідає за свої дії лише тоді, коли діє вільно, має свободу волі, вибору і засобів їхньої реалізації.

Домашнє завдання. Повторити творчість В. Стуса. Виконати письмові завдання, подані вище, зробити фото, завантажити на свою сторінку в Сlassrоom.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *