1 травня: історія виникнення

1 травня в Україні та в багатьох інших країнах світу відзначиться День праці. У цей день згадується боротьба найманих робітників за свої права. В Україні цей день оголошено вихідним. А оскільки 1 травня в цьому році випадає на суботу, відпочивати ми будемо в понеділок 3 травня.

1 травня 1886 року в американському місті Чикаго почалися багатотисячні протести робітників. Вони вимагали встановлення 8-годинного робочого дня ті підвищення зарплатні. Під час численних сутичок мітингуючих з поліцейськими загинуло кілька людей з обох сторін. З того часу страйки проводилися щороку і мали більш мирний характер. 1886 до протестів приєдналися робітники багатьох великих міст США, але влада придушила протест.

В 1888 році 1 травня було оголошене Днем загальнонаціональної боротьби за права робітників. Наступного року на Міжнародному конгресі робітничих партій цей день було обрано для організації інтернаціональної демонстрації. В 1890 році до протестів долучилися в Австрії, Чехії, Франції, Угорщині, Італії, Франції. Акція також була проведена у Львові.

З середини 1890-х років на травневих демонстраціях проголошувалися вимоги покращення життєвих умов, міжнародної солідарності й боротьби проти мілітаризму та війни. В Радянському Союзі Першотравень був одним з головних свят року. В часи незалежності України “День міжнародної солідарності трудящих” перейменували на “День праці”.

Джерело: https://www.unian.ua/lite/holidays/den-praci-1-travnya-istoriya-dnya-ta-tradiciji-svyatkuvannya-v-ukrajini-11404384.html

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *