Урок 128. Олесь Гончар “Модри Камень”

 

 

 

Урок 128. Олесь Гончар “Модри Камень”.

11– А клас  09. 05. 2022.

11-Б клас

Українська  література

Матеріал для вивчення

Олесь Гончар "Модри Камень" | Тест на 12 запитань. Українська література

1. Записати коротко історію створення новели “Модри Камень”.

Модри Камень — новела українського письменника Олеся Гончара, яка розповідає трагічну історію кохання за часів Другої світової війни.

Новела написана під впливом ще свіжих вражень автора від пережитого на фронті.

Олесь Гончар – учасник Другої світової війни, боєць однієї з частин радянської армії, що у 1945 р. звільняла Чехо-Словаччину від фашистів. Два дні його частина перебувала в словацькому селі Гринаві (зараз передмістя м. Пезинок), де Олесь Гончар познайомився зі словацькою дівчиною Юлією. Між ними спалахнуло кохання, якому війна не дала розгорітися. Але воно назавжди залишилося в пам’яті та серці письменника.

Уперше цей твір у повному обсязі з’явився в книжці Олеся Гончара «Новели» (1949), але до цієї миті ще виходив у журнальних публікаціях в Україні та Москві. У 1946 році письменник Петро Панч посприяв тому, щоб новелу надрукували в журналі «Україна». Проте після публікації твору в газеті «Радянська Україна», з’явилася стаття, яка містила досить різку критику автора. Олеся Гончара звинуватили в космополітизмі: радянська людина не може кохати іноземку.

Модри Камень — містечко, розташоване у центральній Словаччині. Воно є одним із найменших міст країни. Його населення сягає 1597 осіб (станом на 31 грудня 2017 року). Площа містечка — 19,6 км².

Сама словацька назва Modrý Kameň у перекладі українською звучить як «блакитний  камінь».

Герої новели:

  • Радянський боєць-розвідник, від імені якого ведеться розповідь.
  • Ілля – його товариш, радист.
  • Тереза – словацька дівчина, у яку закохався головний герой.
  • Мати Терези.
  • Францішек – брат Терези, якого стратили поліцаї (присутній лише в розповідях героїв).
  • Батько Терези (присутній лише в розповідях Терези та її матері).

Зверніть увагу!

  • Символіка кольорів у новелі
    • Білий – чистота, непорочність, романтичність («Білі стрункі ноги»; «білі руки»; «була в білій сукні»; «білий вітер»; «білі завії снігу», «Ілля, білий, мов привид»).
    • Чорний – зло, темрява, смерть («На рукаві чорніла пов’язка»; «чорніють німецькі машини»; «чорніло згарище»; «чорна зимова ніч»).
    • Зелений – молодість, сила природи, надія, спокій, мир («гуде зелений дуб»; «зелені спини гір»; «далі зеленітимуть ці гори»).
    • Блакитний та його відтінки – височина, ніжність, благородство, вірність, легкий сум («Модри Камень»; «блакитний дзвін»; «небо весняне, високе, голубе»; «полонини, як сині озера»; «зацвітають першим цвітом весни, що зветься – небовий (голубий) ключ»).
    • Червоний – у новелі це колір крові. (червоні, зранені руки бійців; закривавлені бинти; знекровлені губи матері; Тереза «втирає кривавицю з обличчя»).

2. Прочитати або прослухати новелу О. Гончара “Модри Камень”, написати аналіз твору.

Прослухати новелу О. Гончара “Модри Камень”:

Прочитати та завантажити новелу  О. Гончар. Модри Камень.

Домашнє завдання. Виконати письмові завдання, подані вище, зробити фото, завантажити на свою сторінку в Сlassroom.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *