Урок 69. Аналіз повісті Валентина Чемериса «Вітька + Галя, або Повість про перше кохання»

Урок 69. Аналіз повісті Валентина Чемериса. «Вітька + Галя, або Повість про перше кохання».

Українська  література

Матеріал для вивчення

Валентин Чемерис – великий працівник пера

Валентин Чемерис – сучасний письменник

Життя вимірюється не кількістю прожитих років,

а тим, що встиг зробити, який слід залишив на землі,

скільки добра подарував людям.

В. Чемерис

Валентин Чемерис – автор гуморесок, новел, оповідань, публіцистичних творів, він належить до унікальних особистостей у вітчизняній літературі.

1. Переглянути відео, написати конспект на тему “Життя та творчість Валентина Чемериса”.

Це цікаво!

Нагороди і творчі відзнаки

Українська держава гідно оцінила творчі здобутки Валентина Чемериса. Нагороджений орденами Української православної церкви (рівноапостольного князя Володимира Великого І, ІІ, ІІІ ступенів, святого архистратига Михаїла, Андрія Первозванного ІІ ступеня;); орденом Святого Кирила й Мефодія; Почесною грамотою і медаллю Кабміну України.

Він – лауреат республіканської премії в галузі сатири та гумору ім. О. Вишні за збірку «Еліксир для чоловіків», нагороджений літературно-мистецькими преміями ім. Ф. Маківчука та С. Олійника (2008), гумористичними преміями Одарки і Карася, неодноразовий лауреат премії гумористичного журналу «Перець».

У 1990 році отримав найпрестижнішу краєзнавчу нагороду – всеукраїнську літературну премію імені Д.І. Яворницького за романи: «Скандал в імператорському сімействі» та «Смерть Атея»; у 2008 році – за романи «Фортеця на Борисфені» та «Ордер на любов» авторові присуджена Міжнародна премія Українського козацтва «Лицарське перо»; у 2009 році – Всеукраїнська літературна Аркадієвська премія за роман «Ольвія» (чотири масових видання); у 2009 році присуджена літературна премія імені Івана Мазепи за історичний роман про гетьмана Петра Дорошенка «Без права повернення»; літературно-мистецька премія ім. І. Нечуя-Левицького за повість «Убивство на хуторі біля Диканьки».

Він відзначений багатьма урядовими грамотами. Заслужений працівник культури України.

Прослухати скорочений варіант повісті Валентина Чемериса. «Вітька + Галя, або Повість про перше кохання».

2. Написати аналіз повісті  Валентина Чемериса. «Вітька + Галя, або Повість про перше кохання».

Жанр: повість

Тема: гумористична повість про дружбу і перше кохання, про життя і пригоди школярів, про вірність, про дитячі проблеми в дорослому житті, що змальовані засобами гумору.

Ідея: поетизація першого почуття, виховання культури спілкування підлітків, підготовка їх до дорослого життя.

Проблематика:

  • перше кохання, справжня дружба,
  • вірність і перший поцілунок,
  • дуель і перше побачення,

Проблематика:

• Дружби (Вітька-Федько)

• Кохання (Вітька-Галя)

• Зради (Вітька-Петро)

Твір складається із двох частин, які у свою чергу поділяються на окремі розділи.

Композиція:

1.експозиція — розповідь про дружбу в дитинстві Віті з Галею та їхні пригоди;

2.зав’язка — Вітя зізнається своєму другу Федькові у закоханості до Галі Козачок. Для нього самого це почуття стало несподіваним. Друзі вирішують, що Вітя має освідчитись дівчині у своїх почуттях.

3.розвиток дії— друзі складають, а Вітя виконує серенаду для Галі; хлопці посилають свій «шедевр» — серенаду — до редакції районної газети з проханням надрукувати; хочуть роздобути в бабці зілля, яким причарують дівчину; Вітя йде на перше побачення та здійснює заради коханої «трудові подвиги»; утворюється «любовний трикутник», що наближає розвиток дії до кульмінації;

4.кульмінація відкриває всі таємниці та відповідає на запитання, які виникли в читача на початку твору, — дуель, арешт Віті, зізнання Петра Білого, що він не кохає Галі;

5.розв’язка у творі несподівана — Галя при всіх виявляє свої почуття до Віті й робить його щасливим.

Домашнє завдання. Прочитати  повість Валентина Чемериса. «Вітька + Галя, або Повість про перше кохання» ( за підручником с. 195 – 237).  Виконати письмові завдання, завантажити в Сlassroom.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *