Урок 70. Гумористична повість про життя і пригоди школярів із села Великі Чаплі: дружбу і перше кохання, , дуель і перше побачення

Урок 70. Гумористична повість про життя і пригоди школярів із села Великі Чаплі: дружбу і перше кохання, , дуель і перше побачення.

Українська  література

Матеріал для вивчення

1. Прочитати поданий матеріал, на основі поданого та самостійно опрацьованого створити та записати тести на тему  “Повість Валентина Чемериса «Вітька + Галя, або Повість про перше кохання».

Твори Валентина Чемериса

Історичні романи, повісті, оповідання письменника: “Ольвія” (чотири перевидання), “Фортеця на Борисфені”, “Смерть Атея” (літературна премія ім. Д.І. Яворницького)  “Генерали імперії”, “Ордер на любов” (Міжнародна премія Українського козацтва “Лицарське перо”, 2008).

Детективно-пригодницькі книги:  “Убивство на хуторі біля Диканьки” (літературно-мистецька премія ім. І. Нечуя-Левицького), “День Ворона”, “Тайна Агати Крісті”, “Таємнича пригода на Орілі”, “Золотий саркофаг” та ін.

Фантастика: роман “Приречені на щастя”, “Білий корал детективу”, “В сузір’ї Дракона”, “Феномен Фенікса” тощо

Твори з сучасного життя: оповідання, повісті.  “Державна коханка” (Премія ім. Ю. Яновського за кращі оповідання”), романи-есе: “Сини змієногої богині”, “Президент”, “Голгофа українського православ’я”, “Бомба для патріарха”.

Сатира та гумор. Власне В. Чемерис і починав як сатирик-гуморист. Видав вісімнадцять книг веселого жанру (всього в нього вийшло більше п’ятдесяти). Серед них — “Царська охота”,  “Вибори таємного агента”, “Як стати щасливим”, “Вуса № 3” (свого часу були відзначені журналом “Перець”). За що автор отримав премію ім. Остапа Вишні,  ім. Степана Олійника,  ім. Ф.Ф.Маківчука, він лауреат веселої премії Одарки та Карася, що її присудила газета “Молодь України”.

Книга «Вітька + Галя, або Повість про перше кохання» – Валентин Чемерис,  купити за ціною 150.00 на YAKABOO: 978-617-629-441-2

Валентин Чемерис написав твір «Вітька + Галя, або Повість про перше кохання», коли йому було близько тридцяти років. Ніхто не знає, чи був насправді Вітька Горобець. Може, це ав­тор пригадав свої почуття й розповів про пригоди, що трапилися з ним.

Незважаючи на жартівливий тон оповіді, у повісті порушено важливу проблему – зародження першого кохання, яке згодом, можливо, стане великим і навіть єдиним. «Поживемо – побачимо. Все можливо на білому світі», – пише В. Чемерис. А якщо ні, то через роки, за твердженням самого автора, дівчина «буде прибігати у сни голубою куницею, швидкою, як вітер, і бентежною, як пре­красна казка».

Переглянути відео.

 Повість Валентина Чемериса «Вітька + Галя, або Повість про перше кохання»

Місце: село Великі Чаплі

Час: 25 липня 1964 року

Персонажі: Вітька Горобець, Петро Білий, Федько Котигорошко, Галька Козачок

Приблизний вік персонажів : 14 років

Домашнє завдання. Прочитати  повість Валентина Чемериса. «Вітька + Галя, або Повість про перше кохання» ( за підручником с. 195 – 237).  Виконати письмові завдання, завантажити в Сlassroom.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *