Урок 31. Письмовий твір-опис тварини в художньому стилі з використанням слів, що надають емоційного забарвлення й виразності

Урок 31. Письмовий твір-опис тварини в художньому стилі з використанням слів, що надають емоційного забарвлення й виразності.

Українська мова. 5  клас.

Матеріал для навчання

  1. Усно. Вправа 2 на сторінці 70-71. 
  2. Перегляньте відео, з’ясуйте, які вимоги до твору – опису тварини.

3. Прочитайте ще раз вимоги до твору-опису тварини на сторінці 71 в підручнику.

4. Ознайомтеся з темою твору-опису, прочитайте поданий нижче текст.

Наш сьогоднішній герой – чотирилапий. Це – зірка у всіх значеннях слова – пес Патрон. Собачка-сапер зараз б’є всі рекорди за популярністю, ним захоплюються не лише українці, але й європейці та американці. У чому секрет слави цього миленького сапера?

Нещодавно на аукціоні продали мисочку, з якої песик пив воду у Львові. Стартова ціна становила 15 тисяч гривень. Патрону подарували вишиванку і він заполонив інтернет фотосесіями.

Господарі мріяли, аби їхній улюбленець став зіркою, але готували його не до служби з розмінування територій, бо на війну не сподівалися, а до звичайнесеньких виставок для чотирилапих. Але так сталося, що наразі Патрон – талісман чернігівських піротехніків, який разом із ними розміновує деокуповані території (З інтернету).

4. Письмово. Складіть план до твору-опису “Пес Патрон – гордість України”.

  
Мають пестливе значення й указують на зменшеність такі суфікси: -ен (я),-атк (о): каченя, ведмежатко; -ець, -ц (е): комірець, деревце; -ок, -к (а), -к (о): синок, рибка, личко; -ик-, -инк (а), -иц (я): коник, хатинка, вербиця; -очок, -ечок, -ичк (а), -ечк (а), -оньк (а): гайочок, сестричка, рученька.

 

5. Усно. Поміркуйте. Які допущені помилки?

Сіренький вовчище,

малесенький собацюра,

лагідний котище,

добрий дідище.

Домашнє завдання.

Напишіть твір-опис тварини (5-7 речень), використовуючи слова із зменшено-пестливим суфіксами (4-6 слів), на тему “Пес Патрон – гордість України”. Слова із зменшено-пестливим суфіксами підкреслити прямою лінією. 

Зробити фото виконаної роботи (план і твір) й завантажити на свою сторінку в Нuman.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *