Медовий Спас також називають “Мокрий” або “Маковея”. Святкують його традиційно 14 серпня, коли починається Успенський піст. Серед наших предків існувала традиція, що саме з цього часу вже можна починати збирати мед. Саме тому свято і назвали “Медовим Спасом”. Вживали його в їжу лише після того, як освятили в церкві.
Ще одна назва свята, “Маковій“, також з’явилася невипадково. В другій половині серпня починали збирати на полях мак. А в храмах обов’язково освячували воду з водойм. Тому Медовий Спас також називають “Мокрий“.
На 14 серпня господині пекли пиріг із маком, робили букети з польових квітів, а потім несли їх в церкву і освячували. Букети після цього не викидали, адже вони ставали оберегами. Вірили, що освячені польові квіти захищають від нещасть всіх членів сім’ї. А шматочок пирога з маком допомагав захиститися від хвороб на весь рік.