Урок 111. Розділові знаки при звертанні 

Урок 111. Розділові знаки при звертанні 

Українська мова.

5 клас

Матеріал для вивчення

1. Прочитати та вивчити правила “Розділові знаки в реченнях зі звертаннями”.

Скласти та записати в зошит 3 речення про свою родину , звертання буде стояти на початку, в середині та в кінці речення.

Комою звертання виділяється тоді, коли вимовляється без окличної інтонації, стоїть

1) на початку речення: О рідна сестро, падьмо ниць (В. Стус); Мій друже, я Красу люблю… (М. Вороний);

2) у середині речення (виділяється з обох боків комами): Прощай, синє море, безкрає, просторе (Леся Українка); Лети, моя пісне, за гори й долини (В. Сосюра);

3) у кінці речення: Благословляю твою сваволю, дорого долі, дорого болю. (В. Стус).

Якщо звертання стоїть у кінці речення, то перед ним ставиться кома, а після нього – той знак, якого вимагають зміст речення та інтонація. Наприклад: Господи! Світ не святиться – Побожеволіли ми! (В. Стус). Вгамуйся, серце! Годі, схаменися… (М. Вороний). Мороком душу огорне – ані тобі продихнуть… Здрастуй, бідо моя чорна! Здрастуй, страсна моя путь! (В. Стус).

Перед звертанням може стояти підсилювальна частка о. У такому випадку між часткою о і звертанням ніякий розділовий знак не ставиться. Наприклад: О музи, музи, музи кам’яні! Де грім душі, народжений з любові? О Боже правий! За що така злоба? О мій коханий, хто він, цей старий… (З тв. Л. Костенко).

Увага! Якщо перед звертанням стоїть вигук, то він відділяється комою. Наприклад: Ох, пісне, чому, як той птах, не летиш? (М. Рильський).

Переглянути відео до уроку:

2.  Усно. Прочитати речення, правильно їх інтонуючи, пояснити розділові знаки. Вказати звертання поширені та непоширені.

Дощику, дощику, перестань! Маємо їхати на баштан! Місяцю молодий! У  тебе роги золоті! Твоїм рогам не стоять, моїм зубам не боліть! Равлику, вистав ріг! Дамо сиру на пиріг!

3. Переписати речення, розставляючи розділові знаки, підкреслити граматичні основи.

Ой повій вітре з глибокого яру підіть дощі стиха та помалу.

Україно ти для мене диво.

Ти стоїш на узбіччі дороги калино.

Чом ти зажурився чоловіче?

Над тобою бандуристе, небо чисте.

Домашнє завдання. 

Вивчити правила, подані вище або   стор. 172 (підручник). Вправа з будиночком на сторінці 173.  Виконати письмові завдання, подані вище, зробити фото, завантажити на свою сторінку в Нuman.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *