Урок 56. Збірка поезій «На крилах пісень». Поезії «Contra spem spero»

10-А клас, 10-Б клас.

Урок 56. Збірка поезій «На крилах пісень». Поезії «Contra spem spero».

Українська література.

Завдання на період карантину .

06.04.2020.

Матеріали для вивчення

“На крилах пісень» — перша збірка поетичних творів Лесі Українки, що вийшла друком у Львові на початку 1893 р.

У виданні збірки брав безпосередню участь Іван Франко. Йому надсилала Леся Українка частинами рукопис збірки, він наглядав за складанням книжки у друкарні Наукового товариства ім. Шевченка. У бібліотеці НТШ збереглася частина набірного примірника рукопису збірки.

Вірш «Contra spem spero», написаний Лесею Українкою 2 травня 1890 року, входив до збірки «На крилах пісень» (contra spem spero від лат. – без надії сподіваюсь). Вперше у цій збірці був надрукований у 1893 році. За тему поетеса взяла роздуми про негаразди у житті та її сподівання на краще. Головною ідеєю віршу є підняття духу та надії на те, що після чорної життєвої смуги буде біла. Вона запевняє, що якщо вірити у добро, коли навіть немає віри, світ змінюється на краще і всі негаразди легше пережити, коли знайти останню краплю надії. Ліричним героєм є сам автор – людина, яка хоче жити щасливо і намагається закрити очі на усі нещастя, які звалилися їй на плечі…

Відеоматеріали до теми:

Домашнє завдання.

10-А клас.

Вивчити напам’ять вірш Лесі Українки «Contra spem spero», читати підручник стор. 212 -214. Виписати в зошит 10 цікавих фактів із запропонованого відео.

10-Б клас.

Вивчити напам’ять вірш Лесі Українки «Contra spem spero», читати підручник стор. 183 -185 . Виписати в зошит 10 цікавих фактів із запропонованого відео.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *