Особливості композиції роману П. Мирного та І. Білика «Хіба ревуть воли, як ясла повні?»

Написати конспект.

Алегоричність роману П. Мирного та І. Білика «Хіба ревуть воли, як ясла повні?»

Закінчивши чорновий варіант повісті «чіпка», Панас Мирний надіслав його на рецензію братові, відомому літературному критику, який виступав під псевдонімом Іван Білик. «Ти, довготелеса гітаро, серйозно талановито бренчиш — і мотиви, найбільш суттєві, схоплюєш точно», — похвалив той молодого автора. Однак Івана не задовольняла філософська основа твору: «Прочитай ще раз чіпку, — писав він Панасові, — і ти побачиш, що життя, виведене в повісті, жахливе. Але хіба ж теперішнє життя не являє собою нічого, крім п’янства, дурості, заздрості, розбою, вбивства?» Критик переконував брата, що суспільство тримається не на грішниках, а на святих, «воно тримається людською сутністю людини, а не звірячою. Звіряча сутність — злочини — лише є протестом проти мерзенного устрою людської сутності. Хіба рика онагра серед паші?».

 Так дещо перефразована біблійна метафора (вираз із біблійної «Книги Іова» ), яку підказав Іван Білик, стала назвою майбутнього роману, над яким разом почали працювати брати Рудченки. Спочатку цей вираз стояв як один із епіграфів до твору, але пізніше Панас Мирний поставив його в заголовок роману, цим самим підкресливши головну ідею: воли — алегоричний образ селянства — не ревли б, якби ясла були повні, якби були нагодовані (саме так слід розуміти риторичне запитання). Назва промовисто вказувала на те, що не можна мовчати, коли навколо чиниться кривда, що народ ніколи не змириться з гнобленням. Автори винесли в заголовок злободенне соціальне питання, вже цим самим привертаючи до нього увагу читачів, насамперед інтелектуальної громадськості. Вони намагалися показати соціальні умови життя селянства і мотивувати поведінку героїв, розкрити причини, які штовхали селян на слизьку дорогу, калічили їх душі, нівечили мораль, вели до трагедії.
Дописати речення

1. Справжню письменницьку славу принесли Панасові Мирному два великі романи…

2. М. Драгоманов уперше надрукував роман «Хіба ревуть воли…» у Женеві …

3. «Перший симфоніст української прози». Так сказав про Панаса Мирного…

4. Народився Панас Мирний…

5. Автонім Панаса Мирного…

6. Панас Мирний займався також і перекладами. Перекладав він твори…

7. Панас Мирний прослужив чиновником…

8. Помер Панас Мирний …

9. Похований письменник …

10. Назвіть жанри, у яких працював Панас Мирний…

11. Панас Мирний брав участь у створенні часопису …

12. Звідки походить псевдонім Рудченка?

Одна думка про “Особливості композиції роману П. Мирного та І. Білика «Хіба ревуть воли, як ясла повні?»”

  1. «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» – перший в українській літературі соціально-психологічний роман. Співавторство Панаса Мирного з Іваном Біликом. Історія написання роману, особливості композиції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *