Урок 36. Проблема свободи й боротьби за своє визволення у романі Івана Багряного «Тигролови». Жанрові особливості

Урок 36. Проблема свободи й боротьби за своє визволення у романі Івана Багряного «Тигролови». Жанрові особливості.

Українська література.   11-Б клас – 20. 01. 2021, 11-А 21. 01. 2021

Матеріали до урок

1. Написати конспект.

І. Багряний — це людина, яку називають Лицарем духу, а його твір «Тигролови» — одним із захоплюючих пригодницьких романів в українській літературі.

Твір перекладали німецькою, голландською, англійською мовами. Книга була написана за 14 днів, і на закритому літературному конкурсі 1944 р. у Львові автор здобув першу премію. Це свідчить про популярність за кордоном і увагу іноземного читача до тогочасної радянської дійсності.

«Тигролови» — це плід болючих спогадів про кількарічне заслання на Далекий Схід.

Головний герой Григорій Многогрішний — сильна особистість.

Це український інтелігент, бунтар, правнук гетьмана Дем’яна Многогрішного, що став одним із перших політичних в’язнів і був насланий царем до Сибіру.

Чому ж автор дає своєму героєві прізвище Многогрішний? 

Дем’ян Многогрішний був гетьманом Лівобережної України н 1668 по 1672 рік, ставши спільником Дорошенка, почав боротьбу проти Москви. Пообіцяв про свій намір нізащо не віддавати Київ полякам і разом з Дорошенком воювати проти Польщі. На Многогрішного робили доноси і проти нього було організовано змову…

18 березня вночі змовники схопили його і відправили до Москви, де гетьмана катували та звинувачували у зраді. Московські старшини від імені усього малоросійського народу стратили колишнього гетьмана. 28.05.1672 р. його вивели на страту, але цар вислав гінця з повідомленням, що він замінює смертну кару на заслання у Сибір.

Робота з літературознавчим словником
        «Тигролови» І. Багряного за жанром — пригодницький роман: його сюжет насичений надзвичайними пригодами й характеризується несподіваними поворотами, динамічністю в розгортанні подій.

Як відзначає О. Ковальчук: «Роман чарує справжнім шармом пригодницького жанру: динамічним розгортанням подій, благородством поведінки головних героїв, їхнім умінням знаходити вихід з численних екстремальних ситуацій, торжеством справедливості».

Домашнє завдання.

Прочитати 5-8 розділ роману “Тигролови”,написати та вивчити конспект, підготуватися до літературного диктанту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *