Урок 130. Василь Земляк «Лебедина зграя» як зразок «химерної прози»

Урок 130. Василь Земляк «Лебедина зграя» як зразок «химерної прози».

11– А клас  12. 05. 2022.

11-Б клас

Українська  література

Матеріал для вивчення

1. Перглянути відео, написати конспект або створити ментальну карту на тему “Життя та творчість В. Земляка”.

Головне про письменника

Василь Сидорович Земляк (справжнє прізвище – Вацик) народився 23 квітня 1923 року в селі Конюшівці (нині Липовецького району Вінницької області). Учасник Другої Світової війни. У 1950 році закінчив Житомирський сільськогосподарський інститут. У повоєнні роки Василь Земляк тривалий час працював на Житомирщині. Спочатку завідувачем відділу Червоненського сільськогосподарського підприємства Андрушівського району, а з травня 1946 року – у редакції обласної газети „Радянська Житомирщина”.     

В 1963–1966 роках – головний редактор Київської кіностудії ім. О. Довженка. Жив у Києві. Помер 17 березня 1977 року. Похований на Байковому кладовищі.

Твори:

·          «Рідна сторона» (1956);

·          «Кам’яний брід» (1957);

·          «Гнівний Стратіон» (1960);

·          «Підполковник Шиманський» (1966);

·          роман-дилогія «Лебедина зграя» (1971) і «Зелені млини» (1976);

·          трагедія «Президент» (1974—1976);

·          «Тихоня» та ін.

Кіносценарії:

·         «Люди моєї долини» (1960, в співавт.);

·         «Новели Красного дому» (1963);

·         «Дочка Стратіона» (1964, в співавт.);

·         «На Київському напрямку» (1967,  співавтор і режисер В. Т. Денисенко);

·         «Тяжёлый колос» (1969, в співавт.);

·         «Вавилон XX» (1980, співавтор і режисер І. В. Миколайчук);

·          кіносценарії «Олесь Чоботар», «Останній патрон».    

“Лебедина зграя”

Аналіз твору  (записати коротко)

Автор – Василь Земляк

Рік написання – 1971

Жанр – роман

Тема: зображення українського села після революції (примусова колективізація, яку супроводжували драматичні зміни у людських долях).

Головна думка: не зважаючи на важке життя, люди прагнуть досягнути висот, краси. Саме цим люди нагадують автору лебедину зграю в дорозі.

Проблематика твору:

Проблема вибору людини.
Фанатичне засліплення комуністичними ідеалами.
Поєднання трагедiï та нiжностi, зла та любовi, епiчностi та iронiï, високоï фiлософiï та буденноï дрiб’язковостi.

Головні герої твору “Лебедина зграя
Головні герої – це бідняки, яких об’єднують у комуну, а з іншого боку, на другому полюсі — багатії, колишні власники — Бубели, Гусаки, Раденькі тощо. Мабуть, тільки Явтушок Голий стоїть посередині, вагаючись, перебігаючи з табору в табір залежно від політичної погоди. Щоправда, деякий час намагається лишитися не те щоб «над», а «побіля» поєдинку й «філософ» Левко Хоробрий.

Максим Тесля і Клим Синиця, «поет-сировар» Володя Яворський і Лель Лелькович, Орфей Кожушний і його  Мальва, брати Соколюки й Харитон Гапочка, Явтушкова Пріся й Паня Ластовенко, навіть зовсім епізодичні персонажі, як-от Тихін та Одарка, що любили обідати по сусідах надурняка, — кожен з цих героїв має свій характер, але вони всі український народ.

“Лебедина зграя” (скорочено)

Події роману відбуваються в українському селі Вавилон. Воно знаходиться над річкою Чебрецем, яка є притокою Південного Бугу.

     Головним героєм твору є звичайний селянин Явтушок Голий. Він бідняк, причому бідняк одвічний. Чоловік хоче покращити своє життя: мати землю та своє господарство. Він з усіх сил старається досягти до “вавилонської” вершини (тобто нездійсненної). Явтушок опиняється між двох вогнів,  між двох ворожих таборів. Герою доводиться вибирати, з ким бути, з тими, хто сильніший ідейно та матеріально чи з такими як сам.

Явтушок мріє про щастя, він хоче гарно одягатися, смачно їсти. Він не лише чоловік, а ще й батько, тому він має забезпечити свою сім’ю. А таких цілеспрямованих людей недолюблювали, могли навіть називати ворогами.

Та справжній ворог не Явтушок Голий, а Максим Тесля. Це він вмовляв людей вступити до колгоспу, це він у звичайному батьківському житті бачить порушення законів суспільно-політичного життя держави. Засліплений комуністичною ідеєю, Максим бачить у бажанні батька мати свій притулок вороже ставлення до влади.

Тесля вірив у більшовицьку ідею колективізації. Він, як секретар райкому, був певен в тому, що село чекає оновлення, що вони отримають нові молотарки та трактори, можливо й дорога буде оновлена.

Але не вийшло у Максима та його однодумців побудувати новій Вавилон. Сталося протилежне: знищення, руйнація того, що створювалося століттями.

Які риси химерної прози властиві роману “Лебедина зграя”? (записати)
використання міфів;
міф не має хронотопу;
присутність химерних образів;
межу між світом реальним та ірреальним стерто.

Джерело: https://dovidka.biz.ua/vasyl-zemliak-lebedyna-zhraia-analiz

Читати твір: В. Земляк. Лебедина зграя

Домашнє завдання. Виконати письмові завдання, подані вище, зробити фото, завантажити на свою сторінку в Сlassroom. Прочитати роман В.Земляка “Лебедина зграя”.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *