15 травня – 165 років від дня народження Андрія Яковича Чайковського

15 травня – 165 років від дня народження Андрія Яковича Чайковського (1857-1935). Український письменник – реаліст, юрист за фахом, громадський діяч, працівник «Просвіти».

Андрій Чайковський увійшов в українську літературу наприкінці XIX століття і працював на її ниві чотири десятиріччя. Його численні оповідання й повісті були високо оцінені Іваном Франком, Михайлом Коцюбинським, Осипом Маковеєм.  Він збагатив українську літературу творами, в яких реалістично показав галицьку дійсність, створив картини побуту різних верств населення краю.

До кращого його доробку належать повісті: «За сестрою» (1907), «Від­дячився» (1913), «Козацька помста» (1919), «На уходах» (1921), «Олексій Корнієнко» (утрьох частинах) (1926-1929), «Полковник Михайло Кричевський» (1935), «Перед зривом» (1937) та ін. У цих творах Чайковський ідеалізував Запоріжжя і звинувачував Москву за кривди, завдані Україні.  Найбільшим твором  письменника, саме тим, який автор вважав найголовнішим, є роман “Сагайдачний”.

«Історична проза А. Чайковського будила (й будитиме далі!) любов до книжки, до історії свого народу та його козацької слави, до завзяття і відваги, побратимства, безоглядної самопожертви, але самопожертви розумної, виваженої любов’ю до своєї землі й народу» – написав В. Яременко, український філолог.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *