10 вересня – День народження Олександра Довженка

     Олександр Довженко – легенда світового кінематографа, який прославив любов до України на весь світ, за що і був покараний. Концтабір, цензура, заборони знімати та постійні переслідування – такою була ціна його боротьби за Батьківщину.

      “Довженко, уродженець чарівної закутини української землі, промчав метеором на обрії нашого безрадісного 20-го сторіччя”, – так про Олександра Довженка написав редактор французького кіножурналу “Французька кінематографія” й “Енциклопедії фільму” Шарль Форд. “Першим поетом у кіно” українського режисера назвали американці. Чарлі Чаплін стверджував, що слов’янство подарувало світу кінематографу лише одного генія, і ним був Олександр Довженко.

Олександр Довженко

25 листопада Олександр Довженко раптово помер від інсульту на своїй дачі під Москвою.  На похорон приїхала і делегація з України. На згадку про рідну землю друзі привезли сніп жита та яблука. А в могилу Довженка вкинули грудочку української землі: “земля, по якій твої ноги ходили, нині з теплом тебе приймає”.

“І стоїть Україна перед нашим духовним зором у вогні, як неопалима купина”.

Джерела

  1. День народження Олександра Довженка – генія світового кінематографа: Текст. _ Режим доступу: https://bykvu.com/ua/bukvy/den-narodzhennia-oleksandra-dovzhenka-heniia-svitovoho-kinematohrafa/
  2. О. Довженко: Картинка. – Режим доступу: https://www.google.com/search?sca_esv=563362597&q=%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%B0&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=2ahUKEwi33dX8qJiBAxXLAxAIHVe6Dj8Q0pQJegQIDRAB&biw=1280&bih=603&dpr=1.5#imgrc=eOZQf-gGeL65IM

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *