Урок 6. Література рідного краю. Катерина Перелісна «Три правди»

Урок 6. Література рідного краю. Катерина Перелісна «Три правди».

Українська література. 7 клас

Матеріал для вивчення

  1. Прочитайте біографію Катерини Перелісної, запишіть основні факти із життя письменниці.

Справжнє прізвище Катерини — Глинько-Попова (19.11.1902, Харків — … 1980, Трентон). Цей напис для надмогильної плити заготувала пані Катерина, коли тяжка недуга прикувала її до ліжка. Хвора, самітна, доживає вона віку в старечому будинку поміж чужих людей, бо нікого з родичів вже не має Катерина Перелісна. Але коли діти читають чи слухають численні казки, вірші, оповідання, які з великою любов’ю саме для них писала добра, ласкава бабуся Катерина, вона знову має велику й любу родину вдячних дітей та онуків — нас усіх.

У справжній українській родині на околиці Харкова, в родині робітника Федора Глинька 1902 року народилася дівчинка, і назвали її Катрусею. Тато не лише був робітником, а й актором-аматором, адміністратором театру Гната Хоткевича, допомагав видавати українські книжки, відновлювати товариство «Просвіта», заснувати українську гімназію.

     Мама гляділа чотирьох дітей, допомагала чоловікові, шила костюми для театру. А ще мала такий чарівний голос, що коли співала, то все перетворювалося на пісню. Коли бабуся Домна розповідала онукам казки, то їхня невеличка оселя робилася казковим світом, у якому жили Котигорошко, Кривенька качечка, Правда перемагала Кривду, а Зло відступало в безвість перед Добром. Тоді малій Катрусі страшенно хотілося бути справжньою актрисою, такою, як оті, що в театрі Гната Хоткевича! Та батько нізащо не хотів брати до театру неписьменну актрису, і Катруся засіла за «Кобзар», щоб якнайшвидше навчитися читати. Адже їй тоді виповнилося аж 6 років.

Незабаром безмежний світ вкрай став маленьким; бо страшне горе відвідало їхню родину. Коли вже Катруся почала ходити до школи, інші діти Глиньків підхопили скарлатину, і з чотирьох дітей вижила тільки Катруся.

  Після школи дівчинка вчилася в російській гімназії, а потім перейшла до української гімназії імені Бориса Грінченка. Далі Катерина багато вчиться і нарешті закінчує Інститут народної освіти (тепер це Харківський університет).

3. Запишіть.

♦ Яка тема казки?

♦ Яка її основна думка?

 

 

4. Дайте усну відповідь на запитання.

♦ Доведіть, що твір «Три правди» належить до жанру казки. Пригадайте, що таке літературна казка та чим вона відрізняється від народної.

♦ Чому брати-княженки не змогли дати відповіді на батькові питання одразу?

♦ Які риси притаманні князенкам?

♦ Як протягом твору змінилася поведінка та світогляд братів?

♦ Чому князенки не зрадили свого батька?

♦ Які питання поставив князь своїм дітям та чому?

Домашнє завдання.
Напишіть твір-роздум «Чи справді три правди, про які дізналися княженки, актуальні в нашому житті?». Обсяг 0,5 -1сторінка. 
Завантажити на свою сторінку фото класної і домашньої роботи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *