6 грудня – День Святого Миколая

6 грудня за новим церковним календарем згадують одного з найбільш шанованих святих – Миколая Чудотворця, якого також називають Миколою Угодником. У народному календарі – Микола Зимовий.

Микола Угодник жив у III-IV століттях. Він народився в багатій і знатній сім’ї, з самого дитинства старанно вчився, допомагав батькам. Подорослішавши, він ухвалив рішення присвятити життя служінню Богу: роздав спадок біднякам і став служити в церкві, де отримав сан архієпископа. Усе його життя пройшло під знаком віри в Господа, за це Миколай отримав дар чудотворення.

Про чудеса святого Миколая відомо чимало: якось він воскресив моряка, який під час шторму впав із щогли на палубу. Ще одна відома історія пов’язана з трьома дівчатами, яких батько хотів примусити стати блудницями, щоб прогодувати сім’ю. Миколай дізнався про це і підкинув уночі в будинок жебрака мішечок із золотом – перший, другий і третій. Усі три дівчини вийшли заміж і були врятовані. Вважається, що звідси бере свій початок традиція робити подарунки дітям на Різдво або на Новий рік.

Джерело: https://www.unian.ua/lite/holidays/yake-sogodni-cerkovne-svyato-6-grudnya-2023-roku-shcho-ne-mozhna-robiti-v-den-svyatogo-mikolaya-12475485.html

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *