Урок 105. «Касандра» Лесі Українки – новаторство в жанрі драматичної поеми.

10 -А клас

Українська література

 

Урок 105. «Касандра» Лесі Українки – новаторство в жанрі драматичної поеми.

Леся Українка “Кассандра”. Сюжет

Троя в облозі. Кассандра, Пріамова сестра, пророкує велику загибель всій Трої. Але їй ніхто не вірить – усі сподіваються на краще. Гине її коханий Долон. Кассандра під натиском суспільства звинувачує в цьому себе і своє пророкування. Гине Гектор. Андромаха і в цьому звинувачує пророцтва Кассандри. Гелен, брат Кассандри, протистоїть їй. Він пророкує лише те, що вигідно і приносить йому славу.

Кассандру заручають з лідійським царем Ономаєм. Вона дає згоду, хоч і пророкує загибель усього лідійського війська. Пророцтво збувається.  Несподівано аххейці відступають і лишають по собі дерев’яного коня. Троя святкує перемогу. Кассандра попереджає про небезпеку, але її ніхто не слухає. Довідник цікавих фактів та корисних знань.  Вночі аххейці вибираються з коня і знищують Трою.

Кассандру та інших царівен беруть у полон. Агамемнон привозить пророчицю у свій будинок. Кассандра розуміє, що це кінець. Вона знає, що Клітемнестра, дружина Агамемнона, разом з братом задумали вбити Агамемнона і його бранку. Пророцтво здійснюється.

Джерело: https://dovidka.biz.ua/lesya-ukrayinka-kassandra-skorocheno/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua

Матеріали до теми:

Леся Українка. Кассандра

Домашнє завдання.

Написати конспект за матеріалами, поданими на сайті, прочитати драматичну поему «Кассандра», підручник стор. 174-175. За  опрацьованим матеріалом скласти 3 тести (кожен містить 4 варіанти відповіді, 1 з них правильний).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *