Урок 129. Ісмаїл Гаспринський. Життєвий і творчий шлях

Урок 129. Урок 129. Ісмаїл Гаспринський. Життєвий і творчий шлях.

10-В клас

19. 05.2020.

Українська література.

Завдання на період карантину .

Матеріал для вивчення

Ісмаїл Гаспринський – видатний кримськотатарський громадський діяч, чиє ім‘я було на устах мусульман Європи та Азії. Організатор першої в світі кримськотатарської газети, один із головних ідеологів джадидизму – просвітницького руху, направленого на модернізацію.

ГАСПРИНСЬКИЙ Ісмаїл-бей (Гаспрали; 1851–1914) – кримськотатарський  просвітник, мислитель, письменник, видавець першої у Криму тюркомовної газети. Н. в с. Авджикой (нині не існує) біля м. Бахчисарай в сім’ї прапорщика, який згодом став поручиком і отримав дворянство. Вчився в сільс. мусульманській шк. – мектебе, потім у м. Воронеж (нині місто в РФ) та Моск. кадетському корпусі. Не закінчивши останній, 1867 вернувся до Бахчисарая, де викладав у мусульманській семінарії – Зінджерлі-медресе. 1871 виїхав до Парижа (Франція), де до 1874 був секретарем І.Тургенєва, писав кореспонденції для рос. газет. 1874 переїхав до Стамбула. Вернувшись на батьківщину 1877, став мером Бахчисарая. 1883 заснував двомовну (рос.-татар.) газ. “Терджиман” (“Перекладач”). Перший номер вийшов 10 квіт. Протягом багатьох років газета пропагувала нові методи в шкільній науці для татар і передові ідеї мусульманства. Г. налагодив друкування Корану (малого, середнього і великого форматів), тиражі якого успішно поширювалися за кордоном, серед поволзьких татар та ін. тюркських народів Російської імперії. Друкував власні твори. Крім того, Г. видавав щотижневу газ. “Міллет” (“Нація”), щотижневий ж. для жінок “Алемі нісван” (“Жіночий світ”). Його оповідання “Кюі догру” (“Сонце зійшло”), “Дар-ур-рахат” (“Країна вічного блаженства”) та ін. порушували питання національного визволення мусульман, високої моралі, честі, гідності людини. П. у м. Бахчисарай.

Дивіться відео про діяльність І. Гаспринського за посиланням: https://ua.krymr.com/a/video-tugra-ismail-gasprynsky-tugra/29832378.html

Домашнє завдання.

Опрацювати матеріал, поданий на сайті на тему «Ісмаїл Гаспринський. Життєвий і творчий шлях».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *