Урок 65. Епістолярний етикет – невід’ємна складова української мовленнєвої культури. Електронне листування

Урок 65. Епістолярний етикет – невід’ємна складова української мовленнєвої культури. Електронне листування.

Українська мова.   11-В клас  – 14. 01. 2021.    

Матеріали до уроку

1. Вивчити запропонований матеріал.

Листи, які ми надсилаємо електронною поштою, менш офіційні ніж звичайні. Проте слід дотримуватися певних норм та пам’ятати, що йдеться про ділове спілкування.

В електронному повідомленні найважливішу інформацію слід викласти на початку. Кожне наступне речення має бути менш навантаженим за змістом.
Отже, електронне повідомлення складається з:
— привітання (звертання);
— речення 1 абзацу 1: що саме вам потрібно;
— абзацу 1: уся інформація стосовно вашого питання;
— абзацу 2: пояснення причин звернення та надання подробиць;
— останнього речення: подяка адресатові та висловлення сподівання на вирішення питання (отримання відповіді). Наприклад:  Дякую… чи  Нам потрібно покращити…;
— блоку підпису.
Відповідаючи на запит про надання інформації, достатньо лише процитувати його та вставити відповіді після кожного запитання, а на початку повідомлення написати вступне речення, яке починається зі слів:
Дивіться нижче…
Нижче подано…
Відповідно до налаштувань електронної пошти текст відповідей може виділятися, наприклад, знаком  або кольором, відповіді пишуться з абзацу.

Електронна пошта — чи не перший крок до спілкування в режимі он-лайн. І хоча її основною цінністю є оперативність, такі повідомлення вимагають не менше уваги ніж листи на паперовому бланку. Головне, щоб адресат відчував, що ваша компанія та її працівники — надійні партнери, з якими приємно працювати.

2. Прочитати статтюв підручнику, с. 264.

Домашнє завдання.

  1. Вивчити теоретичний матеріал, поданий на сайті та в підручнику, повторити кличний відмінок іменика.

2. Виконати одне із завдань:

а) написати ділового листа;

б) скласти 6 тестів на тему “Звертання”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *