Урок 60. Кома та крапка з комою в складному реченні

Урок 60/120. Кома та крапка з комою в складному реченні.

11– А клас  25. 04. 2022. (Урок 120)

11-Б клас  18. 04. 2022

Українська  мова

Матеріал для вивчення

  1. Переглянути відео, створити в зошиті конспект чи таблицю “Просте ускладнене речення”.

Матеріал можна опрацювати за підручником О. Авраменка “Українська мова: підручник для 11 класу”, с. 130-131.

2. Завдання (усно).  Можна опрацювати за підручником О. Авраменка “Українська мова: підручник для 11 класу”, с. 130.

 Прочитайте речення й прокоментуйте розділові знаки.
1. Не говорити з людиною, з якою можна говорити, — означає втратити цю людину; говорити з людиною, з якою не можна говорити, — значить втратити слова (Конфуцій). 2. I як бажаєте, щоб вам люди чинили, так само чинiть i ви (З Біблії). 3. Життя — квітка, кохання — мед з неї (В. Гюго). 4. Книжка — казкова лампа, що дарує людині світло на далеких і темних дорогах життя (Г. Лейбніц). 5. Десь коні ржуть і глухо грають сурми. 6. І хто б там що кому не говорив, а згине зло і правда переможе! (Л. Костенко). 7. Недолі не вернутися назад і хмарам сонця більше не закути (Р. Братусь). 8. Тож підіте і скажіте, що, поки я буду жити, не подумаю довіку зброї чесної зложити (Леся Українка). 9. Уночі Андрій довго не міг заснути, бо в хаті було видно від великих зірок на небі й густо пахло холодною м’ятою (Гр. Тютюнник).

3. Завдання (письмово).

 Перепишіть, розставляючи розділові знаки.

1. Ліси розстилають таємничі шерехи під ногами перешіптується туман невидимі крила качок пролопотіли над верхівками дерев і обізвалися сплеском у лісовому озерці (М. Стельмах). 2. Дерева не менш складні організми аніж люди просто вони інакше відчувають плин часу та живуть іншими часовими категоріями (В. Дрозд). 3. Сонце червоно граючи сідало захід палав наче пожежею (Панас Мирний). 4. Летять роки я сам не відаю куди (О. Довгий).

Домашнє завдання. Опрацювати  тему “Кома та крапка з комою в складному реченні”, виконати письмові завдання, подані вище, зробити фото, завантажити на свою сторінку в Сlassroom.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *