Урок 122. Вставні слова, словосполучення, речення

Урок 122. Вставні слова, словосполучення, речення.

8 – А клас   05. 05. 2022.

Українська  мова

Матеріал для вивчення

1.Переглянути відео та таблицю, випишіть групи вставних слів і 2-3 приклади до кожної з них. 

Запам’ятай!

Групи вставних конструкцій за значенням

Вставні слова (1).png

2. Усно. Знайдіть у реченні вставні слова та словосполучення, поясніть до якої з груп вони належать.

Не можна, кажуть, людині помолодшати, а подобрішати завжди можна. (О. Гончар) На щастя, надходив Андрій. (М. Коцюбинський) Ішла гроза зухвала, безумовно, в собі відчувши бушування сил. (П. Усенко) Видно, кожен збере, що зібрати зуміє, кожен творить красу зі своєї краси. (П. Скунць) Ніжність, наприклад, описати математично не можна. (В. Собко)

3. Запишіть речення, розставляючи розділові знаки. Підкресліть однією лінією вставні слова, надпишіть зверху, до якої групи вони належать.

Даруйте на слові але я вас не зрозумів. (Панас Мирний) Коваль здається  сам зрозумів. (В. Сосюра) На мою думку такого наказу виконувати не слід. (І. Ле) А подумайте пане може ви в молодості когось образили? (Л. Павленко) На жаль правда твоя бідолашна моя люба моя Міго! (В. Раабе) По-перше вона завжди знала всі уроки. По-друге вона ніколи не спізнювалася. (О. Іваненко) Не жартуй наді мною будь ласка. (В. Симоненко)

Домашнє завдання. Вивчити  правила, подані вище, (за підручником с. 194-195 ). Виконати письмові завдання, запропоновані вище, зробити фото й завантажити на свою сторінку в Сlassroom.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *